Lastenliikunta lisääntyy, jos vain mahdollistamme sen

23.04.2017 20:47

Lastenliikunta varhaiskasvatuksessa liian vähäistä? Kyllä! Näin on tutkittu (Anne Soinin väitöskirja) ja uutisoitu jo pitkään.

Onko oikeasti näin? Olen kiertänyt SuperSamina lukuisia päiväkoteja ja kouluja liikuttaen lapsia. Lähes jokainen lapsi on aina liikkunut ja paljon. Lapset liikkuvat jos vain mahdollistamme sen.

Kieltoja on aina liikaa.. √Ąl√§ hypi.. √Ąl√§ kiipe√§.. √Ąl√§ tee, ettei satu mit√§√§n. Miksi kiell√§mme kaiken? Miksemme kannusta lapsia liikkumiseen kieltojen sijasta. Kuulen p√§ivitt√§in ”Varovasti”. Miksen kuule ”Taitavasti” ?
Liiku taitavasti, koska osaat. Liiku taitavasti, koska luotan sinuun.
Uskon lapsen itsetunnon huimaan kehitykseen, jos varovasti sana vaihdetaan taitavasti sanaksi.
√Ąl√§ kiipe√§ puuhun, ettet tipu. Kannusta lasta kiipe√§m√§√§n puuhun, koska h√§n on taitava.

Muistan oman nuoruuteni, jossa metsät oli niitä paikkoja, joissa leikittiin tai oikeastaan lähes asuttiin. En kuitenkaan muista, että kenenkään vanhemmat olisi ollut vahtimassa meitä metsän leikeissä. Pärjäsimme yhdessä ja opimme kiipeilemään, vaikka välillä tipuimmekin puusta. Ei ollut kieltoja, eikä vanhempia vieressä kieltämässä.
Maailma muuttuu ja halutaan suojella lapsia, näin itsekkin olen valmis tekemään. En ikinä päästäisi lapsiani sellaiseen paikkaan, jossa olisi suuri vaara tapaturmiin!

Mahdollistetaan lasten liikkuminen jatkossakin metsiss√§ ja n√§ytet√§√§n siihen esimerkki√§ sek√§ muutetaan ”Varovasti” sana ”Taitavasti” sanaksi

Liite: Anne Soinin v√§it√∂skirja ——————————————————————————————
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/44987/978-951-39-6029-2_vaitos15012015.pdf?sequence=1
—————————————————————————————————————

 


<3 SuperSam